…carti?

Pentru o lungă vreme nu am ştiut care este genul meu de roman. Am citit o grămadă de porcării (în general literatura impusă în şcoală) dar şi cărţi bune. ‘Carti bune’ e un termen relativ. Depinde pe cine întrebi. Mai jos un top scurt al cărţilor preferate citite de-a lungul timpului.

1. Asimov – Soarele Gol – m-a fermecat pe loc pentru ideea în sine dezvoltată de marele SCI-FI-ist. Faptul că romanul este şi unul poliţist aduce un plus de savoare însă lumea descrisă şi modul de gândire al personajelor este unul cu totul aparte. Romanul face parte din seria Roboţilor, fiind cel de al doilea. Nu are rost să intru în detalii pentru că nu aş putea să mă limitez la detalii J. Merita fiecare pagină.
The Caves of Steel
The Naked Sun.
The Robots of Dawn.
Robots and Empire.
Tot de Asimov am citit şi o mare parte din seria Fundaţia însă este scrisă într-un ton cu totul diferit şi ai nevoie de puţină răbdare.

2. Deşi trecerea de la un stil la altul e bruscă – următorul preferat pe listă este seria Twilight. Îmi place pentru stilul lejer, pentru ideea în sine despre fragilitatea umană, îmi place construcţia de personaj. Evident că are şi minusuri însă mi se pare una din seriile foarte faine de citit în concediu sau de o lectură uşoară de Duminică. Filmele diferă de roman, nu ca şi acţiune finală dar ca şi detalii. Sunt 4 cărţi în serie: Twilight, New Moon, Eclipse şi Breaking Dawn.
3. Pe lista urmează Brandon Sanderson. Nu am citit până acum ceva de el şi să nu îmi placă. Îmi place foarte mult la el modul în care descrie scenele de luptă şi acţiunea. Dă multe detalii şi totuşi în acelaşi timp lasă loc de imaginaţie. Are o construcţie de personaj fantastică însă, la fel ca şi la acţiune, lasă loc de interpretare. Are aceea magie care îţi lasă foarte bine întipărit în minte un erou. L-am descoperit citind seria Născuţi din Ceaţă şi şi acum, după luni multe, îmi aduc aminte de Vin şi Kelsier.
Din preferate: Ultimul imperiu, seria Născuţi din Ceaţă, Elantris. Calea Regilor o citesc momentan şi nu m-a dezamăgit.
4. Seria Instrumente Mortale de Cassandra Clare mi se pare una foarte digerabila pentru stilul ‘young adult fiction’. Are ceva probleme de stil însă lumea creată, imaginaţia şi povestea de dragoste fac din aceste romane un deliciu. Nu am înţeles foarte clar de ce autoarea îşi chinuie personajele principale chiar aşa de mult dar zic că face parte din farmecul cărţilor.
City of Bones
City of Ashes
City of Glass
City of Fallen Angels
City of Lost Souls
City of Heavenly Fire
5. Jocul lui Ender a lui Orson Scott Card care m-a izbit. De ce m-a izbit? Construcţia romanului se bazează pe psihologia omenirii actuale. Suntem în stare să distrugem societăţi şi rase întregi pentru propria supravieţuire. Personajul este foarte bine construit şi deşi merge pe principiul învingătorul e întotdeauna singur ne dăm seama că avem resurse nelimitate în a ne atinge scopul. Romanul are şi câteva urmări care însă nu m-au prins.

Mai sunt o grămadă în listă, mai bune sau mai puţin bune însă cele de mai sus mi-au schimbat percepţia asupra unei idei sau au mişcat ceva în mine. Am citit si carti porcoase si Daniel Steel si Eminescu si Kafka si Caragiale si teatru si poezie. Nu cred că dacă o carte e impecabilă (stilistic vorbind) trebuie să fie şi bună.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s