Ce este mai exact sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual este starea pe care o poţi avea între ovulaţie şi prima zi de ciclu menstrual. Apare în proporţie de 85% din cazuri, cu simptome diferite: anxietate, depresie, dureri musculare sau crampe abdominale, balonări, umflarea sânilor, retenţia de lichide, stări conflictuale de la ora la oră, pe scurt treci de la o stare la alta: când râzi când plângi.

Cauzele sunt diverse, de la femeie la femeie: stresul – un factor foarte important în ultimul timp, în societatea în care trăim, dezechilibre ale sistemului hormonal, noxe, nivel de serotonină scăzut, obiceiuri alimentare nesănătoase.

De ce e stresul cel mai mare influenţator al sindromului premenstrual?

În momentul în care eşti stresat se eliberează în organism adrenalina. Adrenalina este foarte importantă, atât pentru creier cât şi pentru organism. Ce face ea? Ajută organismul să facă faţă situaţie eliberând în muşchi ‘forţă’. Odată eliberată ea te ajută să faci ceea ce ai nevoie ( să termini un task mai repede, să poţi fugi după autobus, să lucrezi în paralel la mai multe lucruri, să ‘simţi’ lucrurile mai bine).

Problema cu adrenalina este că trebuie să fie în organism în cantitate limitata. Dacă tu îţi ţi organismul în ‘panică’ permanenta, hormonii tăi sunt şi ei în panică mereu. Glanda ta tiroida este închisă ca să ajungă mai repede adrenalina la muşchi şi atunci aceasta se dereglează. Când se dereglează glanda tiroidă se dereglează şi restul organismului: îţi creşte glicemia în sânge care duce la o creştere de insulina, care îţi suprasolicita organismul. Organismul suprasolicitat nu mai reuşeşte să se odihnească bine noapte. Când nu se odihneşte organismul, creierul tău e obosit şi în panică. Şi uite aşa, ca un cerc vicios toate aceste simptome duc la un dezechilibru hormonal mare, care conduc la un sindrom premenstrual accentuat.

Un alt motiv pentru care apare acest sindrom este: mâncatul nesănătos, fără o disciplină a dulciurilor şi a fast-food-urilor. Mâncăm repede, pe fugă, când ne aducem aminte şi de multe multe ori, luăm un snack rapid, dulce sau gras (gen merdenele, covrigi, clătite cu nutela, gogoşi, shaorma etc). Tot acest sistem de mâncat nesănătos influenţează hormonii femeii, care şi aşa sunt puşi la grea încercare. Este foarte important să încercăm să avem nişte mese regulate în care să ne luăm nutrienţii necesari. În ziua de azi găseşti multe articole pe acesta temă şi persoane avizate care să te îndrume sau chiar un nutriţionist, el fiind cel mai în măsură să îţi facă recomandări.
Eu le urmăresc pe:

Anca Ignat: http://www.ancaignat.ro/ si pe

Mihaela Bilic: http://www.mihaelabilic.ro/

În categoria de food mă mai inspir de la Ligia Pop, Jamie Oliver, Ainsley Harriott etc. Sunt o grămadă în ziua de azi. Ai de unde alege.

 Se tratează sindromul premenstrual? Daaaaa

Ştii cine o să îţi zică că nu se tratează? Marile companii farmaceutice din lume care fac un lobby intens şi o reclamă foarte extinsă, care vor să te facă să crezi că nu ai altă şansă decât să înghiţi hormoni de sinteză.
Primul pas este să te vezi cu un nutriţionist care să te ajute să îţi echilibrezi dietă. O poţi face şi fără să te vezi cu el însă trebuie să îţi acorzi timp şi nervi să cauţi în online articole şi şa fii foarte disciplinat cu ceea ce mănânci.
Un alt pas important pot să fie suplimentele alimentare – pe care trebuie să ai mare grijă cum le alegi – mai ales că în ziua de azi sunt multe produse foarte foarte slabe la un preţ derizoriu.
Cu am luat eu şi am reuşit să ameliorez anumite simptome?
Pe lângă dieta pe care am primit-o de la un nutriţionist, am luat nişte suplimente alimentare timp de 3 luni.
Primul ingredient şi cel mai important pentru sindromul premenstrual este Vitex, cunoscut sub numele de Agnus Castus şi cel de al doilea este Maca, (Lepidium meyenii) sau „ginseng andin. Le găseşti pe ambele, la mulţi producători, de la preţuri de 20 de lei la 50 de lei. Este foarte importantă sursa extractului sau pulberii pentru că asta înseamnă calitate de fapt.
Am folosit Vitex şi Maca extract de la Herbagetica (îi găsiţi aici: http://herbagetica.ro/vitex-0-5-10-zenforte-60cps.html), Maca pulbere pentru shake-urile de dimineaţă de la Niavis (în găsiţi online aici: https://vegis.ro/suplimente-pulbere/niavis/16891-maca-pulbere-ecologica-bio-125g/).

Nutriţionista mi-a recomandat Liprinol (scoica cu cochilie verde ), ca şi sursa de Omega 3 pe care nu l-am folosit pentru că mi s-a părut ff scump şi tot citind despre el am descoperit că s-ar putea să fie contrafăcut foarte uşor. În schimb am folosit Krill Supreme (l-am comandat de la Farmacia Tei: https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine_si_suplimente/vitamine_si_minerale/uz_general/krill_oil_supreme_omega_3_60_capsule_herbagetica-p10056133 ). Este tot un produs Herbagetica, un ulei pur şi concentrat. Puteţi citi despre el mai multe aici: http://herbagetica.ro/catalogsearch/result/?cat=0&q=krill

Cam în 5-6 săptămâni cu aceste 3 produse m-am simţit mult mult mai bine. Da, încă mai am simptome de sindrom premenstrual, mai ales schimbarea de dispoziţie de la o oră la alta însă durerile de sân au dispărut, crampele în prima zi de menstruaţie sunt mult mai puţine şi durerile de cap nu le mai am. Încă mai am acea uşoară anxietate însă aceasta se tratează şi ea separat.

Pentru detalii trimiteţi un mesaj în privat şi vă pot povesti mai multe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s